SIS: Ekonomická trestná činnosť rastie

03.11.2012 Bratislava

Bratislava 3. novembra (TASR) - Ekonomická trestná činnosť páchaná zločineckými skupinami mala v roku 2011 rastúcu tendenciu a štátu tak vznikali rozsiahle hospodárske škody.

Uvádza to Slovenská informačná služba (SIS) v odtajnenej Správe o činnosti SIS za minulý rok, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke. Spravodajská služba podľa nej vlani venovala zvýšenú pozornosť predovšetkým nadmerným odpočtom DPH a podvodom so spotrebnými daňami z minerálnych olejov, liehu a tabaku.

"Na účely páchania ekonomickej trestnej činnosti boli vytvárané rozsiahle siete firiem na Slovensku, ako aj v zahraničí, a preto SIS v týchto prípadoch spolupracovala s partnerskými spravodajskými službami," uvádza sa v správe.

V rámci boja proti organizovanej kriminalite sa SIS zameriavala v roku 2011 predovšetkým na trestnú činnosť najdôležitejších skupín domáceho a cudzojazyčného organizovaného zločinu, informuje v správe. Dodáva, že vláde, parlamentu a prezidentovi odstupovala aj informácie o spolupráci členov zločineckých skupín s predstaviteľmi štátnej správy, samosprávy, polície, súdov a prokuratúry. Cieľom tejto spolupráce medzi podsvetím a štátnymi orgánmi bolo podľa spravodajskej služby dosiahnuť výhody v súdnych sporoch, pri získaní majetku samospráv alebo objednávok pre svoje legálne podnikateľské aktivity. "Tieto prepojenia negatívne vplývali na priebeh vyšetrovaní, bezpečnosť občanov, hospodárenie samospráv a ekonomické záujmy štátu," konštatovala SIS.
 

Vyberte región